Wat betekent de eIDAS? 2020 Update

Leer alles over de eIDAS

EU elektronische handtekening wetgeving

De Electronic IDentification Authentication and trust Services, oftewel eIDAS overziet elektronische transacties in de europeese markt. eIDAS faciliteert een kader voor elektronische verificatie en identificatie door heel Europa. Simpel gezegd, Het betekent dat je veilig kan handelen in de wetenschap dat elk elektronisch document wat tussen europese landen wordt verstuurd veilig, legaal en gereguleerd is door de eIDAS.

eIDAS

Wat houd dit voor mij in?

Voor 1 Juli 2016, was elk Europees land verplicht om aan de ander zijn elektronische wetgeving omtrent e-Contracten te voldoen. Met de komst van de eIDAS is er een standaard gekomen wat deze werkzaamheden een stuk eenvoudiger maakt. Als voorbeeld, je verstuurd een document van het mooie Nederland naar prachtige Italië. Je hoeft nu niet meer te kijken welke reglementen Italië heeft voor elektronische handtekeningen omdat Italië een  Europees land is en daarmee de regelgeving volgt. Zie hier hoe de wetgeving omtrent eHandtekeningen is geregeld in andere landen (Engelstalig).

Maar hoe werkt eIDAS dan?

Sinds 29 September 2018 is deze regeling van toepassing in Nederland. Nog niet erg lang dus, er is daarom nog veel onzekerheid over wat het nou precies inhoud. Gelukkig is Signable al sinds 2010 bezig met elektronische handtekeningen en heeft daarmee veel ervaring op dit werkveld.

De eIDAS maakt onderscheid in drie verschillende soorten contracten in elektronische vorm.

Standaard elektronische handtekening

Een standaard elektronische handtekening is simpel gezegd alles wat een handtekening en een digitale handeling combineert. Zoals een ingescande handtekening die via de mail wordt verzonden, een krabbel op een terminal van je pakket bezorger maar ook een contract welke verzonden wordt. Deze kunnen zeker rechtsgeldig zijn. Het hangt er compleet vanaf hoeveel extra informatie er met de handtekening mee gestuurd wordt om te verifiëren dat de tekenende partijen zijn wie zij zeggen wie ze zijn.




Geavanceerde elektronische handtekening

Deze handtekening wordt ook wel ‘digitale handtekening’ genoemd. Je hebt een SSL-Certificaat nodig, het contract wordt encrypt. Dit geeft het contract een unieke code waardoor alleen geselecteerde mensen het contract kunnen openen. Het bericht kan dus niet aangepast worden door anderen of vervalst worden. Dit zorgt ervoor dat deze handtekeningen vaak wel rechtsgeldig zijn.








Gekwalificeerde elektronische handtekening

De meest geavanceerde elektronische handtekening is de  gekwalificeerde elektronische handtekening. Deze handtekening komt met een gekwalificeerd certificaat.
Deze certificaten worden gegeven door speciale dienstverleners. In Nederland wordt het PKI (Public Key Infrastructure) certificaat gebruikt. Door deze certificaten zijn deze handtekeningen altijd rechtsgeldig. Het enige nadeel van deze vorm van handtekeningen is dat het ondertekenen langer duurt omdat er een 2 factor verificatie nodig is om aan te tonen dat de partijen zijn wie zijn zeggen te zijn.

Okay, lang verhaal, maar wat doet Signable nou?

Signable geeft 100% rechtsgeldige Standaard elektronische handtekeningen uit. Dankzij het logboek wat wij meegeven en de unieke manier van verificatie van de partijen zijn onze elektronische handtekeningen rechtsgeldig volgens de eIDAS. Dit zorgt er tevens voor dat onze contracten super snel en eenvoudig getekend kunnen worden en het houdt onze prijs zeer scherp, een win-win voor iedereen!
Wil je meer lezen over hoe Signable zijn elektronische handtekeningen doet? Neem dan een kijkje op de Signable juridische pagina

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ons artikel over hoe jij kan werken met digitale handtekeningen of download ons engelstalige handboek met daarin alle leerpunten omtrent de eIDAS, gratis!

Als je meer wilt vinden over Signable en hoeveel onze abonnementen kosten, check dan deze pagina en kijk welk abonnement bij jou past.