Wat is eIDAS?

eIDAS VerorderingeIDAS staat voor

Electronic IDentification Authentication and trust Services

eIDAS overziet elektronische transacties in de Europese markt. Het geeft een kader voor elektronische verificatie en identificatie door heel Europa.
Simpel gezegd, Het betekent dat je veilig kan handelen in de wetenschap dat elk elektronisch document wat tussen Europese landen wordt verstuurd veilig, legaal en gereguleerd is door de eIDAS.
Er zijn drie soorten elektronische contracten die eIDAS erkent. De standaard elektronische handtekening, de geavanceerde elektronische handtekeningen en de gekwalificeerde handtekening. Alle drie zijn rechtsgeldig en worden door heel Europa erkent. De eigenschappen van deze contractvormen verschillen daarentegen veel. Lees hieronder de verschillen tussen deze contracten.

Voor 1 Juli 2016, was het lastig om een elektronisch contract naar andere Europese landen te versturen. Elk Europees land had zijn eigen regelgeving en in sommige landen werden elektronische handtekeningen niet eens erkent. Met de komst van de eIDAS in 2018 is er een standaard gekomen welke deze werkzaamheden een stuk eenvoudiger maakt.
Als voorbeeld, je verstuurd een document van het mooie Nederland naar prachtige Italië. Je hoeft nu niet meer te kijken welke reglementen Italië heeft voor elektronische handtekeningen omdat Italië een  Europees land is en daarmee de regelgeving volgt. Lees hier hoe de wetgeving omtrent eHandtekeningen is geregeld in andere landen buiten Europa (Engelstalig).

Wat was er voor de eIDAS?

Het is geen geheim dat Nederland vooruitstrevend is. Dit kan je op veel fronten zien zoals op sociaal cultureel vlak, maar ook in de digitale wereld. In 2003 waren elektronische handtekeningen al legaal volgens de Nederlandse wet, we waren er snel bij.

Er was echter een probleem over deze wet. Elk land had zijn eigen regels en voorschriften over persoonsidentificatie. Dit had zijn effect op elektronische handtekeningen en hoe bedrijven zaken met elkaar deden. Voor dat de eIDAS zijn intrede maakte, moest je rekening houden met de regels van het land waar je zaken mee deed. Als voorbeeld; deed je als Nederlander zaken met een Engelsman en er moest een contract verzonden worden, dan moest het contract aan de regels van het Nederlandse en het Engelse wetboek voldoen. Deze hebben beide grote verschillen, het Nederlandse wetboek is gebaseerd op civiel recht en het Engelse wetboek op gemeen recht. Dit verschil is enkel maar het topje van de ijsberg en er zijn veel andere verschillen te vinden, waaronder de manier van digitaal identificeren.
Kortom, de eIDAS maakt handelingen zoals deze een stuk gemakkelijker voor alle partijen.

Regelgeving en Key Take-Aways

  • Artikel 25 van de verordening stelt dat alle elektronische handtekeningen en verificatie diensten toegestaan zijn als bewijs voor de rechtbank. Dit omvat elektronische handtekeningen, zegels, tijdstempels, aangetekende bezorgdiensten en certificaten voor website authenticatie.
  • De eIDAS-definitie van de dienstverlenende bedrijven die deze elektronische handtekeningen, zegels en stempels aanbieden is “Trust Services”.
    Het gaat verder en er wordt onderscheid gemaakt tussen gekwalificeerde en niet-gekwalificeerde vertrouwensdiensten. Door dit te doen, neemt het vertrouwen in digitale transacties toe en zijn er meer mensen aangemoedigd om ze te gebruiken door hun betrouwbaarheid en veiligheid aan te tonen,
  • De definitie van elektronische handtekeningen blijft ongewijzigd onder eIDAS en is dezelfde fundamentele norm; dat een elektronische handtekeningen niet geweigerd  worden en als bewijs uitsluitend in gerechtelijke procedures gebruikt mogen worden gebaseerd op het feit dat het in elektronische vorm is.

Standaard elektronische handtekening

Een standaard elektronische handtekening is simpel gezegd alles wat een handtekening en een digitale handeling combineert. Zoals een ingescande handtekening die via de mail wordt verzonden, een krabbel op een terminal van je pakket bezorger maar ook een contract welke verzonden wordt. Deze kunnen zeker rechtsgeldig zijn. Het hangt er compleet vanaf hoeveel extra informatie er met de handtekening mee gestuurd wordt om te verifiëren dat de tekenende partijen zijn wie zij zeggen wie ze zijn.

Geavanceerde elektronische handtekening

Deze handtekening wordt ook wel ‘digitale handtekening’ genoemd. Je hebt een SSL-Certificaat nodig, het contract wordt encrypt. Dit geeft het contract een unieke code waardoor alleen geselecteerde mensen het contract kunnen openen. Het bericht kan dus niet aangepast worden door anderen of vervalst worden. Dit zorgt ervoor dat deze handtekeningen vaak wel rechtsgeldig zijn.

Gekwalificeerde elektronische handtekening

De meest geavanceerde elektronische handtekening is de  gekwalificeerde elektronische handtekening. Deze handtekening komt met een gekwalificeerd certificaat.
Deze certificaten worden gegeven door speciale dienstverleners. In Nederland wordt het PKI (Public Key Infrastructure) certificaat gebruikt. Door deze certificaten zijn deze handtekeningen altijd rechtsgeldig. Het enige nadeel van deze vorm van handtekeningen is dat het ondertekenen langer duurt omdat er een 2 factor verificatie nodig is om aan te tonen dat de partijen zijn wie zijn zeggen te zijn.

Wat doet Signable?

Signable geeft, 100% rechtsgeldige, Standaard elektronische handtekeningen uit. Dankzij het logboek wat wij meegeven en de unieke manier van verificatie van de partijen zijn onze elektronische handtekeningen rechtsgeldig volgens de eIDAS. Dit zorgt er tevens voor dat onze contracten super snel en eenvoudig getekend kunnen worden en het houdt onze prijs zeer scherp, een win-win voor iedereen!
Wil je meer lezen over hoe Signable zijn elektronische handtekeningen doet? Neem dan een kijkje op de Signable juridische pagina

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Download ons engelstalige handboek met daarin alle leerpunten omtrent de eIDAS, gratis!

 

eIDAS Geldige Handtekeningen versturen?

Registreer je nu en krijg 14 dagen gratis.
Oh, het is ook nog eens compleet vrijblijvend! Waar wacht je op?

We kunnen u rechtstreeks e-mails sturen over uw Signable-account. Deze e-mails komen rechtstreeks van Signable en zijn altijd gerelateerd aan uw account. U kunt zich afmelden voor deze e-mails via de link onderaan de e-mail die u ontvangt.