Nederlandse FinTech: hoe ziet de toekomst eruit?

Het Nederlandse FinTech-bedrijfsklimaat

Het algemene klimaat van de FinTech-industrie in Nederland wordt al jaren gezond beschouwd. Nederlanders spelen een hoofdrol in de Fintech-ruimte wereldwijd. Hun primaire aandachtspunten zijn doorgaans stabiliteit, continuïteit en innovatie. Vanwege de internationale verbondenheid van het land en de ontwikkelde technologie-scene (met hun technische universiteiten, start-up scene en overheids ondernemersondersteuning), kiezen veel techbedrijven hun Europese hoofdkantoor in Nederland op te richten – bijvoorbeeld Google, Tesla, Microsoft, Salesforce, en meer. 

COVID-19 en Nederlandse FinTech

Vóór de pandemie stond Nederland al bovenaan de wereldranglijst als leider op het gebied van FinTech. COVID-19 heeft alleen geresulteerd in vermeerdering van digitale transacties, wat heeft geleid tot ontwikkeling in de sector. Twee van de belangrijkste punten die in het meest recente jaarverslag van Holland Fintech werden genoemd, waren de internationale verbondenheid van Nederland en hun snelle acceptatie van technologische oplossingen. Beide zijn sterke punten waarmee bedrijven zich kunnen concentreren om de vele moeilijkheden van de pandemie te bestrijden. 

Technologie-investeringen in Nederlandse FinTech

Het grootste aantal investeringen in het afgelopen jaar betrof algemene softwareontwikkeling, gevolgd door investeringen in risico en beveiliging. Dit is te verwachten, want hoe meer digitalisering plaatsvindt, hoe groter de dreiging van een data- of beveiligingsinbreuk. Het op twee na hoogste investeringsgebied is compliance, gevolgd door app-to-app integratie en data-analyse. Opmerkelijk is het dat hoewel er recentelijk niet al te actief is geïnvesteerd in app-to-app integratie, het een gebied is waar een groot aantal fintech bedrijven in de nabije toekomst in willen investeren.

(Bron: Holland Fintech)

Pioniers in Nederlandse FinTech

Fintech bedrijven die op jaarbasis de meeste groei hebben gemaakt en het afgelopen jaar een hoge risicokapitaalinvestering hebben ontvangen:

  • Factris: Richten zich op het ondersteunen van KMO’s door middel van laag geprijsd werkkapitaal, samen met andere op maat gemaakte financiële diensten.
  • Onegini: Biedt een omnichannel Customer Identity and Access Management-oplossing (CIAM) voor de bank-, verzekerings- en pensioensector. Met Onegini maken organisaties snel en veilig mobiele apps en digitale portals voor consumenten, werkgevers en adviseurs.
  • Mollie: Faciliteert bedrijven van elke omvang om te schalen en te groeien door verschillende betaalmethoden te gebruiken. Met behulp van een simpele en duidelijke betalings-API kan Mollie meerdere betaalmethoden op een uniforme manier aanbieden. Fintech influencer en investeerder Santosh Radhakrishnan voorspelt Mollie als een bedrijf om op te letten in 2021, naast een van de gevestigde hoofdrolspelers in de betalingssector, Adyen, die volgens hem “voortdurend de sector ontwrichten en nieuwe standaarden zet voor de industrie”.

Santosh Radhakrishnan identificeerde ook Bunq, een innovator in de banksector die het afgelopen jaar ook aanzienlijk is gegroeid, als een van de grote pioniers van 2020, en voorspelt wereldwijde expansie en ontwrichting van andere bank gebieden. Hij ziet New10 ook als een pionier op het gebied van kredietverlening, en vermoedt dat BridgeFund een is om naar uit te kijken in het komende jaar.

De toekomst van Nederlandse FinTech

Het jaarverslag van Holland Fintech voorspelt een toename van fusies en overnames, met name grotere bedrijven die kleinere bedrijven in nood overnemen (vanwege COVID-19) om hun marktaandeel te vergroten. Een van de meest uitdagende problemen in voorgaande jaren was de samenwerking tussen grotere bedrijven en start-ups, en daarom adviseert Holland Fintech om meer te focussen op het succes en de kwaliteit van de fusies dan op het aantal. Over het algemeen ziet de toekomst van Nederlandse Fintech er echter heel gezond uit, en Santosh Radhakrishnan voorspelt dat “FinTech nieuwere financiële gebieden zal blijven ontwrichten en de disruptie mainstream zal maken. Grote financiële instellingen en FinTechs zullen samenwerken om CX, UX en efficiëntie in de industrie te verbeteren.”

eHandtekeningen in Nederlandse FinTech

Zoals de naam al aangeeft, speelt tech een enorme rol in Nederlandse Fintech en wordt het niet gezien als opkomend maar eerder als een noodzakelijke behoefte. Digitale transformatie is in deze sector dan ook vanzelfsprekend. Hierdoor zijn eHandtekeningen al geruime tijd een gevestigde norm in de industrie. Santosh Radhakrishnan voegt eraan toe dat eHandtekeningen “al een integraal onderdeel zijn van het digitale proces” en dat die ruimte volgens hem “al volwassen is”.

About Emma

Emma is a Digital Marketing Apprentice at Signable. She loves cooking, cycling, and having a good sing-song.