Je contract is al ondertekend, mag het nog gewijzigd worden?

Contracten die tussen partijen worden verzonden ondergaan vaak veel veranderingen, aangezien situaties zelden hetzelfde blijven. Dus, kan je een contract wijzigen als het eenmaal is ondertekend?

Contracten kunnen vele fase doorlopen, onder andere door het wijzigen van bedragen, prijzen, datums en tijden. Dus, wat doe je als je wijzigingen moet aanbrengen in een contract dat elektronisch is ondertekend? Laten we eens wat verder kijken…

Het lijkt eigenlijk een best eenvoudig proces. Maar, zoals velen al zullen weten, kan het contractproces veel meer met zich mee brengen dan een simpele krabbel op een document. Het lijkt meer op ping-pong dan op een hole-in-one. In feite is het wijzigen van een contract een heel ander proces!

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat software voor eHandtekeningen de tools biedt om contracten elektronisch te ondertekenen. Met Signable kan jij jouw documenten naar contacten sturen en deze documenten online opslaan. 

Voordat het contract wordt ondertekend

Het is vrij eenvoudig om contracten te wijzigen voordat ze worden ondertekend. Met effectieve communicatie tussen de betrokken mensen, worden voorwaarden makkelijk overeengekomen. 

Het is belangrijk dat het document dat wordt verzonden geen concept is, maar de definitieve kopie. Eventuele wijzigingen moeten in een contract worden aangebracht voordat het wordt verzonden om te laten ondertekenen. Online ondertekenen is een van de meest gemakkelijke manieren om alle partijen een legale kopie te geven, die iedereen voor altijd opnieuw kan bezoeken. 

Nadat het contract is ondertekend

Wat gebeurt er als je wijzigingen moet aanbrengen nadat het document is verzonden en ondertekend? Volgens protocol, moet het vooraf met de ondertekenende partij worden besproken en onderhandeld voordat een contract wordt gewijzigd. 

Als dit niet gebeurt is het illegaal om een ondertekend document te wijzigen. Meestal zal een contract echter bevatten hoe je het kunt wijzigen, verlengen of beëindigen. Dit is standaard praktijk voor contracten. 

Met elektronisch ondertekeningssoftware, als jij een document hebt verstuurd naar de ondertekenaar per e-mail, kan het alleen worden ingetrokken of geannuleerd als nog niemand deze heeft ondertekend.

Aangezien een contract bestaat als een juridisch bindende overeenkomst tussen belanghebbende partijen, kan het na ondertekening wettelijk worden gewijzigd. Maar dit mag alleen met instemming van alle partijen en door een extra sectie toe te voegen – een ‘rider’.

Hoewel het een beetje anders werkt met eHandtekeningen, kun je nog steeds hetzelfde eindpunt bereiken. Als je een contract elektronisch verstuurt en het is al ondertekend, moet dat contract formeel worden beëindigd en moet er een nieuw contract worden gemaakt. 

Dit bevat de contractwijzigingen en wordt verzonden met een nieuwe envelop. Dit is de enige manier om een contract te wijzigen nadat het is ondertekend: maak een nieuw contract.

Wel en niet doen

✓ Breng alle wijzigingen aan in jouw contract voor je het verstuurt

✓ Stuur altijd de volledige en definitieve versie op

✓ Beëindig een elektronisch contract als het onjuist is, zelfs als het is ondertekend

✓ Communiceer altijd met alle betrokken partijen over alle contractwijzigingen 

 

X Probeer een contract niet online te wijzigen nadat het is ondertekend

X Breng geen wijzigingen aan zonder de officiële en schriftelijke toestemming van alle ondertekenaars

Laatste gedachten 

Het wettig houden van een contract is altijd belangrijk, en als jij deze eenvoudige handleiding volgt blijf jij op het goede spoor. Dus, kan een getekend contract gewijzigd worden? Met een nieuwe envelop kan dat.

Lees meer over onze eHandtekeningssoftware op onze “hoe werkt Signable” pagina.

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice kampioenen op +448006126263 of stuur een e-mail naar help@signable.co.uk.

About Emma

Emma is a Digital Marketing Apprentice at Signable. She loves cooking, cycling, and having a good sing-song.