Elektronische Handtekeningen & Signable

Dus, wat zijn Elektronische Handtekeningen?

esignature

Een Elektronische handtekening, eHandtekening, zijn stukken informatie in elektronische vorm welke zijn

“geassocieerd met andere data in elektronische vorm, welke jou weer in staat stelt om de elektronische handtekening te zetten.” (eIDAS)

Simpel gezegd, een elektronische handtekening is de digitale variant van de klassieke handtekening die je op papier vind. Je kan dus gemakkelijk digitale contracten tekenen. De technologie die wij bij Signable gebruiken zorgt ervoor dat de elektronische handtekening 100% legaal en bindend zijn, net zoals papieren contracten.

Wat maakt Elektronische Handtekeningen rechtsgeldig?

Voor de Nederlandse wetgeving zijn Elektronische Handtekeningen al een lange tijd rechtsgeldig. Hier waren speciale wetten voor opgemaakt waar aan gehouden moest worden. In September 2018 ging de eIDAS van start in Nederland. De eIDAS is een Europese regelgeving omtrent elektronische handtekeningen welke de legaliteit van deze documenten gelijk trekt door heel Europa heen. Deze wetgeving is dus ook van toepassing in Nederland. Zolang een Elektronische Handtekening voldoet aan de eIDAS wetgeving is deze rechtsgeldig.

Wat zegt de eIDAS?

De eIDAS maakt onderscheid tussen drie verschillende contracten. Standaard, Geavanceerde en Gekwalificeerde contracten. Elke niveau hoger geeft een extra level aan beveiliging toe maar allen zijn rechtsgeldig mits ze in de juiste manier zijn toegepast. Zo valt een ingescand PDF document via de mail onder een Standaard Contract, maar is deze niet juridisch rechtsgeldig. Maar als het zelfde bestand via de mail word verzonden, digitaal wordt getekend door een geverifieerd persoon en dit vervolgens te bewijzen is, is dit Standaard Contract wel rechtsgeldig.

Standaard elektronische handtekening

Een standaard Elektronische Handtekening is simpel gezegd alles wat een handtekening en een digitale handeling combineert. Zoals een ingescande handtekening die via de mail wordt verzonden, een krabbel op een terminal van je pakket bezorger maar ook een contract welke verzonden wordt. Deze kunnen zeker rechtsgeldig zijn. Het hangt er compleet vanaf hoeveel extra informatie er met de handtekening mee gestuurd wordt om te verifiëren dat de tekenende partijen zijn wie zij zeggen wie ze zijn.

Geavanceerde elektronische handtekening

Deze handtekening wordt ook wel ‘digitale handtekening’ genoemd. Hiervoor heb je een SSL-Certificaat nodig, het contract wordt encrypt. Dit geeft het contract een unieke code waardoor alleen geselecteerde mensen het contract kunnen openen. Het bericht kan dus niet aangepast worden door anderen of vervalst worden.

Gekwalificeerde elektronische handtekening

De meest geavanceerde elektronische handtekening is de  gekwalificeerde elektronische handtekening. Deze handtekening komt met een gekwalificeerd certificaat.
Deze certificaten worden gegeven door speciale dienstverleners. In Nederland wordt het PKI certificaat gebruikt. Door deze certificaten zijn deze handtekeningen altijd rechtsgeldig.

eIDAS Rechtgeldig

Wat is Signable?

Signable is een provider van elektronische handtekingen, welke jou in staat stelt om op de beste manier elektronische handtekeningen van jouw klanten te krijgen.

Signable voorziet duizenden organisaties van makkelijk te gebruiken software. Upload jouw contract in PDF, Word of Excel format en stuur binnen de minuut jouw contract. Zo kan je bijvoorbeeld de volgende contracten elektronische laten tekenen:

  • Arbeidsovereenkomsten
  • Salesovereenkomsten
  • Huur contracten
  • Bestel formulieren

Elektronische contracten worden door het grootste deel van de wereld als een rechtsgeldige vorm van ondertekenen beschouwd. Denk dan bijvoorbeeld aan heel Europa, Amerika en China, voor meer details verwijzen wij jouw graag naar onze legallity guide waar wij dit per land hebben uitgezocht.

Signable volgt en overtreft de vereisten die door de eIDAS zijn getrokken. Denk hierbij aan:

  • Uniek verbonden zijn met de ondertekenaar en in staat zijn de ondertekenaar te identificeren.
  • Elke wijziging welke in het contract gemaakt word is detecteerbaar en gemarkeerd, waardoor er zekerheid is omtrend de authenticiteit van het document.

Wil je meer weten over Elektronische Handtekeningen?

Ons gratis ebook zal je informeren over alles wat je wilt weten over wat Elektronische Handtekeningen  zijn. Het zal er voor zorgen dat je vol vertrouwen met deze dienst aan de slag kan gaan

Hoeveel kost Signable?

Signable biedt flexibele abonnementen aan welke beginnen bij ons Pay As You Go abonnement. Hier betaal je slechts €1,50 per document. Ook beiden wij maandelijkse abonnementen aan welke je op onze abonnement pagina kan vinden.

Klaar voor eHandtekeningen van Signable?

Registreer je nu en krijg 14 dagen gratis.
Oh, het is ook nog eens compleet vrijblijvend! Waar wacht je op?